18 kwietnia, 2024

Przeszkolili przewodników!

We wtorek, 4 kwietnia w Starej Kopalni odbyło się spotkanie z blisko 70 przewodniczkami i przewodnikami turystycznymi z Dolnego Śląska oraz Opolszczyzny. To pierwsza edycja branżowego wydarzenia, które ma odbywać się cyklicznie.

W Starej Kopalni pojawili się przewodnicy m.in. z Wrocławia, Kłodzka, Opola, Bolesławca, Warszawy czy Jeleniej Góry. To oni na co dzień oprowadzają grupy turystów po najpiękniejszych dolnośląskich zakątkach. Trzy prelekcje, kilka tras zwiedzania, warsztaty w Strefie Odkrywania, Wyobraźni i Aktywności SOWA, wymiana doświadczeń czy poznanie górniczych smaków, tak zaprezentowała się Stara Kopalnia.

Po oficjalnym otwarciu, swoje prezentacje przedstawili – Jacek Pielich (przewodnik Sudecki i po Starej Kopalni regionalista), który mówił o historii wałbrzyskiego przemysłu, dr Katarzyna Trybuś (z Katedry Turystyki Uniwersytetu Ekonomicznego w Jeleniej Górze) przedstawiła niezwykle ważny temat udostępniania obiektów turystycznych dla osób z niepełnosprawnościami. Organizacja turystyki dla osób z ograniczeniami ruchowymi, umysłowymi czy narządów słuchu i wzroku to ważny element w budowaniu produktu turystycznego dostępnego dla wszystkich oraz Marta Wróbel (zastępca dyrektora w Starej Kopalni) omówiła potencjał oraz ofertę Instytucji dla grup zorganizowanych oraz turystów indywidualnych. Po części prelekcji, na przewodników i pilotów turystycznych czekali przewodnicy Starej Kopalni (byli górnicy), którzy przedstawiali różne elementy trasy turystycznej, jednocześnie opowiadając o ciekawostka czy warunkach pracy górników. Nie mogło zabraknąć czasu na odkrywania i eksperymentowanie w mini centrum nauki SOWA, czyli Strefie Odkrywania, Wyobraźni i Aktywności.
Stara Kopalnia to również miejsce górniczych smaków w kawiarni Sztygarówka, która zaserwowała tego dnia czarną bułkę Górnika, ciastko Basia czy korzenną herbatę Gorąca Barbara.
Prezentacje potencjału i oferty wałbrzyskiego produktu turystycznego uznawanego przez Polską Organizację Turystyczną za jedną z najlepszych w 2022 roku zakończono w restauracji Coolturalna Montownia, gdzie uczestników ugoszczono autorskim daniem składającym się m.in. z czarnych pierogów.
Obiekt solidnie się przygotowuje do rozpoczęcia sezonu turystycznego, który zawsze umownie rozpoczyna się od majówki. A kolejnym miejscem promocji Starej Kopalni będzie udział w Otwarciu Sezonu Turystycznego we Wrocławiu, którego obiekt był w ubiegłym roku współorganizatorem.

źródło i fot. Stara Kopalnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *